Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Zákaz trénování koní mladších 30 měsíců v Německu. Smráká se i nad dostihy?

Obecně je expandujícím jevem v dostihovém průmyslu obchod s dvouletými koňmi. Praxi trénování dvouletých koní vzali v Německu pod mikroskop a revize německého zákona na ochranu zvířat znamená, že je nyní ilegální trénovat a soutěžit s koňmi, kteří ještě nedosáhli věku 2 a půl roku. Je tu jedno ALE a výjimka pro dostihové koně, než bude provedena behaviorální studie, která bude posouzena na úrovni parlamentu.

Toto převratné rozhodnutí přivedlo minulý týden do Newmarketu šedesátku delegátů na symposium, kde probíhaly žhavé diskuze o tom, co tyto změny zákona pro širší dostihový svět přinesou. Pokud se výjimka pro dostihy neprodlouží po ukončení studie, což se očekává v roce 2027, německá vláda může tlačit na to, aby tuto změnu přijaly i ostatní státy včetně Francie a Irska.

Symposium zorganizoval veterinář Fred Barrelet, konzultant firmy Rossdales (Rossdales Veterinary Surgeon) a bývalý člen veterinární komise. Zúčastnili se ho další veterináři, vědci i mluvčí ze světa dostihů a jezdeckého sportu, nechyběl ani Sir Mark Todd.

Podle Barreleta tato změna momentálně dostihy neovlivňuje, protože zatím platí protokol, který dovoluje startovat v dostizích dvouletým koním na základě psychometrického a fyzického posouzení veterinářem – jednou, když kůň vstupuje do tréninku, a podruhé do dvou týdnů po prvním dostihu. Tak tomu bude až do dokončení studie a jejím posouzení.

Studii neboli Projekt Horsewatch zadalo a platí německé ministerstvo zemědělství. V mezidobí výjimky pro dostihy, vedle Barraletem zmíněné veterinární kontroly koní, budou platit další změny směrem k welfare koní, jako je povinný pobyt koní ve výběhu minimálně na dvě hodiny denně a alespoň ve společnosti jednoho koně. V Německu smí dvouletí koně startovat 6 krát za rok.

Na druhé straně se diskutovalo o tom, že jsou vědecky dokázané benefity trénování dvouletých koní, kdy nedostatek pohybu je stejně nepříznivý pro vývoj jako jeho nadbytek. Jak u mladých koní pohybujících se volně na pastvinách bez řízeného pohybu, tak u koní volně se pohybujících na pastvinách s řízeným pohybem, nebyly zjištěny při sonografickém vyšetření žádné abnormality šlach. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7916178/

Přestože existují výzkumy potvrzující, že je trénink v období růstu příznivý pro rozvoj muskuloskeletálního systému a jsou tak lépe připraveni na zátěž, mnozí tuto praxi odsuzují.

Workshopu se zúčastnil také šéf World Horse Welfare Rolo Owers, který řekl: „Z těchto diskuzí jsem měl pocit, že tím nejdůležitějším bylo to, jak se změnilo vnímání veřejnosti směrem k mentálnímu wefare koní.“

Ilustrační foto: stock.adobe.com

Zdroj:

https://www.ble.de/SharedDocs/Downloads/DE/Projektfoerderung/Entscheidungshilfe/Bekanntmachung_Pferde.pdf;jsessionid=6B4C4582A14DDFF760358ED75E03DDFD.2_cid335?__blob=publicationFile&v=3

https://www.vetline.de/neue-leitlinien-fuer-den-tierschutz-im-pferdesport

Komentáře nejsou povoleny.

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.